Met de komst van 5G lijken steeds meer partijen een belang te hebben. De centrale overheid gaat de frequenties veilen en haalt daar een forse som geld mee op. Om de operators tegemoet te komen is het kabinet bezig met een wetsvoorstel om de uitrol van 5G te vergemakkelijken. Lokale overheden worden verplicht om mee te werken aan het plaatsen van 5G zendapparatuur.

5G kent een kortere effectieve afstand tussen zender en mobiele telefoon. Hoe meer bandbreedte hoe korter de afstand. Er zullen dus meer opstelpunten komen. Overheden gaan operators zodoende de gelegenheid geven om op snippergroen, openbare gebouwen, straatmeubilair (bushokjes en lantaarnpalen) opstelpunten te plaatsen. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4783011/kabinet-pakt-uit-met-tienduizenden-5g-zendmasten

 

Doordat 3G na 2023 niet meer wordt gebruikt in Nederland zullen veel opstelpunten kritisch worden bekeken door de operators. Ze zullen herplaatsing overwegen als dit een forse besparing op huurkosten op zal leveren. Daarom is het van belang voor u als eigenaar van een antenne-opstelpunt, om hierop voorbereid te zijn en wellicht een huurvooruitbetaling te overwegen. Telecom Vastgoed is hierin gespecialiseerd en kan u doelgericht adviseren.

Overigens worden er ook op andere manieren bekeken hoe kostenreducties kunnen worden bewerkstelligd. In het Verenigd Koninkrijk heeft het Lagerhuis 2 jaar geleden een nieuwe wet aangenomen welke zowel de huurprijzen reguleert en de uitbreidingsmogelijkheden voor operators vergroot. De gevolgen voor de individuele huurovereenkomst waren groot. https://www.ashfords.co.uk/news-and-media/general/the-new-electronic-communications-code-what-does-this-mean-for-landowners

Wat betekent dit voor uw huurovereenkomst? De meeste huurovereenkomsten kennen een opzegtermijn van 2 tot 12 maanden… voor de operator. De kans dat uw huur na 2023 nog tegen de zelfde condities kan worden gefactureerd wordt daarmee kleiner. Men heeft immers goedkopere alternatieven. Is dat meteen in 2023? Dat valt nog te bezien. Voor overheden is dit scenario nog simpeler. De operators zullen per direct prijsverlagingen doorvoeren. Het is wel duidelijk dat u weinig tot geen controle heeft over deze huurstroom. Sit and wait and hope for the best is all you can do. Telecom Vastgoed biedt u hiervoor een uniek alternatief, in de vorm van een huurvooruitbetaling.

Mijn suggestie? Neem controle. Laat de waarde van uw overeenkomst nu bepalen en investeer in zaken waar u wel controle over heeft. Neem contact met ons op en laat Telecom Vastgoed u geheel vrijblijvend adviseren!