Wist u dat u als verhuurder meerdere huurovereenkomsten voor uw antenne-opstelpunt kunt hebben met verschillende providers? Netwerkdelen heeft veel voordelen voor zowel verhuurders als huurders. Verhuurders kunnen profiteren van de extra inkomsten van de meerdere huurovereenkomsten, terwijl providers kosten kunnen besparen en dekking kunnen bieden of uitbreiden in drukke gebieden waar de ruimte voor masten beperkt is. Netwerkdelen kan zelfs een positief impact hebben op het milieu, dankzij de optimalisatie van schaarse middelen.

Er zijn veel vormen van netwerkdelen voor mobiele telefoons, maar de volgende manieren van gezamenlijk gebruik van infrastructuur zijn de meest voorkomende:

1. Het Delen van Locaties

Locatiedeling is zonder meer de meest voorkomende vorm van netwerkdelen. Het gaat om twee of meer providers die hetzelfde opstelpunt delen, maar elke provider installeert zijn eigen masten, antennes en kasten. Het perceel kan zelfs worden afgescheiden met een hek om het gebied dat elke provider huurt. In sommige gevallen kunnen ze ervoor kiezen bepaalde apparatuur te delen, zoals kasten, kabels en airconditioning. Providers profiteren van locatiedeling doordat ze tijd besparen met het bouwen van nieuwe sites en met de aanvraag van vergunningen, aangezien dit proces erg langdurig kan zijn.

2. Zendmastdeling

Het delen van een zendmast houdt in dat providers dezelfde mast, antenne of daklocatie delen. In dit geval installeren telecomoperators hun eigen netwerkapparatuur, dat wordt gekoppeld aan een gedeelde zendmast. Over het algemeen zullen de masten moeten worden versterkt om de extra antennes te ondersteunen. De apparatuur hiervoor kan ook worden gedeeld, alleen de dekking en de frequenties van de providers blijven volledig gescheiden. Omdat de bouw van de zendmast een aanzienlijk percentage van de totale kosten opneemt, kan op deze manier veel geld bespaard worden.

3. Netwerk Roaming

Om roaming mogelijk te maken, moet er een overeenkomst zijn tussen twee providers. Hoewel er geen gedeelde investering in infrastructuur is, kan roaming worden gezien als netwerkdelen, omdat verkeer van de gebruiker wordt overgebracht op het netwerk van een andere provider. Ook kan er worden teruggevallen op een andere technologie van een andere provider (3g ipv 4g) wanneer de dekking in het desbetreffende gebied niet afdoende is. Zodra de overeenkomst is beëindigd, kan er heronderhandeld worden met de huidige provider of een nieuwe.

4. Radio Access Network (RAN) Delen

Deze vorm van delen is het meest omvattend, omdat alle toegangsapparatuur wordt gedeeld, van antennes en zendmast tot radio- en frequentieapparatuur. Het wordt steeds populairder bij operators, omdat het een effectieve manier is om hun dekking te vergroten. Om ervoor te zorgen dat de overeenkomst voordeel heeft voor beide providers, moeten de dekking en frequenties gelijkwaardig zijn.

5. Hoofd Network Delen

Als een provider over extra capaciteit beschikt op zijn hoofd (ring)netwerk, kan hij ervoor kiezen om deze te delen met een andere provider die hier zelf niet over beschikt. Dit gebeurt vaak in de vorm van het huren van lijnen van deze provider. Meerdere service providers kunnen één hoofdnetwerk delen om op deze manier kosten te besparen.

De verschillende overeenkomsten voor het delen van infrastructuur kunnen variëren tussen landen en zijn afhankelijk van hoe ‘vol’ een bepaalde markt is. Locatiedeling en roaming zijn bijvoorbeeld populairder in het beginstadium van netwerkontwikkeling. Naarmate netwerken groeien, proberen service providers hun kosten steeds meer te beperken door samen te werken.

U kunt er zeker van zijn dat Telecom Vastgoed er alles aan doet om zoveel mogelijk service providers toe te voegen aan al onze zendmastlocaties. Onze uitgebreide kennis van de markt zorgt ervoor dat elke site maximaal wordt gebruikt door steeds weer nieuwe providers toe te voegen. Neem contact met ons op om te weten te komen hoe u financieel kunt profiteren van een langdurige samenwerking met ons.