Geld vandaag is letterlijk meer waard dan het in de toekomst zal zijn, tenminste als het gaat om wat je er mee kan kopen. In het 1980 zou je, voordat je naar de supermarkt reed om een pak melk te kopen voor (omgerekend) 51 eurocent, klagen over de brandstofprijs van 69 cent per liter om de tank van je nieuwe auto van €8.395,- te vullen. Vandaag kost een pak melk gemiddeld 80 cent, brandstof €1,70 en een nieuwe auto ruim €26,000.-. Inflatie kan hier voornamelijk bedankt voor worden.

Het is echter niet alleen aan inflatie te verwijten dat de kosten stijgen, en ook verklaart het niet dat in 1980, de gemiddelde woningprijs €72.600,- was, waar deze vandaag €205.000,- bedraagt. Er zijn talloze redenen waarom de kosten met de tijd omhoogschieten, met inbegrip van populariteit, gebeurtenissen in de wereld, technologie, enz.

 

Afgezien van sterkere koopkracht, kan de hogere waarde van het geld “nu” verder worden geïllustreerd door hoe het vandaag kan worden “gebruikt” om te groeien. Bedenk wat er zou gebeuren als je een Euro in een tijdcapsule zou stoppen en een euro op typische rentedragende bankrekening zou zetten. Na 30 jaar, zal de euro in de tijdcapsule, welgeteld één Euro waard zijn, waarmee je tegen die tijd, waarschijnlijk net een stukje kauwgum van kan kopen. Daartegenover zal de Euro op de bankrekening in waarde meer dan verdubbeld. Dit is een eenvoudig voorbeeld van de magie van samengestelde rente, maar u kunt net zo goed uw Euro’s om zetten in iets wat aanzienlijk meer waard is door het afbetalen van schulden, het investeren in een bedrijf, of het kopen van een woning.

Wachten op het ontvangen van vooraf vastgestelde huurbedragen van uw antenne-opstelpunt voor 10, 20 of zelfs 30 jaar in de toekomst, is gelijk aan het wachten tot de verzegelde tijdcapsule geopend wordt. Bedenk wat de huur tegen die tijd “waard” zal zijn. Hoeveel koopkracht en hoeveel investeringsmogelijkheden zullen door je vingers glippen door de jaren heen?

Wat zou u doen als u uw tijdcapsule vandaag kon openen?