U heeft vast al wel wat gehoord over 5G, maar misschien weet u nog wat deze technologie nu is, of waarom we het eigenlijk nodig hebben? Technologie is continu in beweging. Of u nu een digibeet bent, of misschien nog van generatie X, u gebruikt waarschijnlijk al sinds uw tienertijd mobiele telefoons, lang voordat de smartphone op de markt verscheen. Sinds die tijd hebt u waarschijnlijk min of meer elk nieuw model in uw bezit gehad en hebt u bij elke nieuwe upgrade daarvan ook weer met vernieuwde technologie te maken gehad. Tegenwoordig beschouwen we een snelle internetverbinding als een must (wie kan zich nog een leven zonder 24/7 internet voorstellen?). Vandaag de dag hebben de meeste moderne apparaten internetverbinding nodig, niet alleen smartphones en computers. U weet vast al wel dat de huidige technologie het leven gemakkelijker maakt, maar wellicht vraagt u zich ook af hoe 5G uw leven beter kan maken.

4G en 5G

Voor het geval dat u het zich afvraagt, de ‘G’ staat voor generaties van draadloze netwerktechnologie. Technisch gesproken begon het allemaal met 1G, dat werd opgevolgd door de 2G. Dit netwerk was digitaal (1G was analoog) met als voordelen een hogere geluidskwaliteit en een betere bereikbaarheid. Met dit netwerk kon gebeld worden, sms berichten konden worden verstuurd maar voor grote bestanden (data) was het netwerk niet geschikt. Hiervoor was 3G vele malen beter geschikt, dit netwerk werd in 2001 door de meeste providers uitgerold. 4G kwam in 2013 en maakte 3G wel tien keer zo snel. Daarna volgde 4G+ (ook wel LTE genoemd), waardoor 4G-technologie nog sneller werd.

Kort gezegd zijn de G’s dus voornamelijk gekenmerkt door hun transmissiesnelheden en door een breuk in coderingsmethoden, waardoor ze niet samen kunnen werken met de vorige generatie.

5G is dus de vijfde generatie mobiele netwerken. Kenmerkend zijn de extreem hoge snelheid en capaciteit, evenals een grotere betrouwbaarheid en minder energieverbruik. Ook is er het vermogen hebben om meer verbindingen tegelijk te ondersteunen, van huishoudelijke apparaten, drones en zelfrijdende auto’s. Hiervoor is het tevens van belang dat de vertraging van het signaal tot enkele milliseconden wordt teruggebracht, hiermee kunnen snel bewegende voertuigen optimaal met elkaar communiceren.

Met 4G kunnen gebruikers nog een snelheid van ongeveer 50 Mb per seconde behalen. Met 5G wordt dat vertienvoudigd, naar 500 Mb per seconde. Wat betekent dat in het dagelijkse leven? U kunt dan bijvoorbeeld met 5G binnen enkele seconden een full-HD-film downloaden. Maar de grootste winst is dat het netwerk meer data aankan en betrouwbaarder is. Daarnaast is verbinding met het netwerk een stuk minder intensief voor de batterij.

Uitrol van 5G

In Nederland zal in 2020 een start worden gemaakt met de uitrol van 5G.

Het is vermeldenswaard dat 4G een glasvezelverbinding vereist, terwijl 5G dat niet doet. Dit betekent dat 5G thuisinternet veel gemakkelijker is voor operators van mobiele telefoons om uit te rollen dan voor huis-aan-huis glasvezellijnen. Mobiele telefoonaanbieders hoeven maar om de paar straten glasvezel te installeren op een mastsite, in plaats van elke straat op te graven. Zodra dit is gebeurd, kunnen ze klanten draadloze modems geven.

Wat betekent 5G voor de huidige apparatuur?

Mobiele providers zullen hun infrastructuur moeten upgraden om plaats te bieden aan 5G-technologie, waaronder zendmasten. Dit betekent dat zelfs als de 5G-technologie al vlak om de hoek ligt, de huidige masten plaats moeten maken voor nieuwe technologie en dat huidige daardoor overbodig kunnen worden. De grote 4G-masten die nu op daken en langs snelwegen staan, zullen voorlopig niet verdwijnen. Maar er zullen vermoedelijk ook niet veel erbij komen. De ‘masten’ voor 5G zijn veel kleiner en zullen meer op kastjes lijken. Dat er meer kleine kastjes komen, komt doordat de frequentie van 5G flink hoger ligt. Hierdoor kan het elektromagnetische veld minder buigzaam dan bij 4G, het veld kan dus niet ‘de hoek om’. Anders gezegd: een gebruiker moet altijd oogcontact hebben met een 5G-zender om een snelle verbinding te kunnen leggen.

Wat is de belangrijkste reden waarom we 5G nodig hebben?

We hebben 5G vooral nodig om de enorme toename aan apparaten die een mobiele internetverbinding nodig hebben, bij te houden. In theorie kan 5G snelheden bereiken van wel 1,2Gbit per seconde. Hierdoor wordt het mogelijk om razendsnel informatie uit te wisselen tussen machines (zelfrijdende auto’s, drones, boten) zodat die snel op elkaar kunnen reageren, en daarmee ongelukken kunnen worden voorkomen. Tevens kunnen gebruikers veel sneller browsen, gamen en video’s downloaden. Het wordt snel genoeg realiteit.